top of page
Care Clinic - Beenvaten - Apeldoorn

BEENVATEN

Heb je opvallende rode, paarse of paars-blauwe vaatjes op je benen? Geven deze soms een zwaar, jeukend of prikkelend gevoel in de benen of vind je ze gewoon cosmetisch storend? Draag je daardoor in de zomer minder makkelijk een korte broek, rok of jurk? Goed nieuws, er is écht iets aan te doen. 

WAT ZIJN BEENVATEN?

Overal in het lichaam lopen minuscule haarvaten van 0.2 tot 3 millimeter doorsnede. Door hormoonschommelingen, aanleg of door het ouder worden kunnen de wanden van deze haarvaatjes verslappen. Ook langdurig staan of zitten of een zwangerschap kan de haarvatwanden slapper maken. Door deze verslapping kunnen de vaatwanden verwijd raken, waardoor het bloed hierin stil blijft staan. Het stilstaande bloed maakt de vaatjes zichtbaar. Deze verkleurde beenvaatjes worden ook wel bezemrijsvarices genoemd en hebben geen functie meer in de bloedsomloop. Doordat het bloed in deze vaatjes stil blijft staan hebben andere bloedvaten zijn functie overgenomen. Hierdoor kunnen deze beenvaten zonder problemen verwijderd worden.

Anchor 1

LASERBEHANDELING VAN DE BEENVATEN

Laserbehandeling kan een uitkomst bieden bij vaten die aan het oppervlak aanwezig zijn. De behandeling kan succesvol toegepast worden bij oppervlakkige rode, middeldiepe paarse en de dieper gelegen paarsblauwe beenvaten. Tijdens het consult wordt beoordeeld of de vaten in aanmerking komen voor behandeling. 

De laserbehandeling werkt door het principe van ‘selectieve fotothermolyse’. Hoog geconcentreerd licht wordt in een fractie van een seconde geabsorbeerd door de rode kleurstof in het bloed en omgezet in warmte. Deze warmte verhit het bloedvat waardoor deze coaguleert (samenklontert), zonder het omliggende weefsel schade toe te brengen.
 

Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de grootte van het gebied en het aantal zichtbare bloedvaten. Gemiddeld zijn dit twee á drie behandelingen. Na behandeling heeft het lichaam de tijd nodig om de beenvaten geheel af te breken en op te ruimen. De tijd tussen twee laserbehandelingen is dan ook vier tot zes maanden. In de jaren na het behandeltraject kan het lichaam nieuwe bloedvaten vormen, waardoor een onderhoudsbehandeling gewenst kan zijn.

Care Clinic - Beenvaten - Apeldoorn
Care Clinic - Apeldoorn

VERGOEDING ZORGVERZEKERING

De behandeling van beenvaten wordt niet vergoed door de zorgverzekering. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

Ben je na het lezen van bovenstaande informatie nieuwsgierig geworden naar de behandeling van beenvaten/bezemrijsvarices? Of heb je na het lezen nog vragen over jouw vaten? Neem dan contact met ons op! We care – Care Clinic Apeldoorn.

bottom of page